Bouwpakketten

Een werkgroepje binnen de hobbyclub "De Doewat" heeft in het verleden een 20-tal bouwpakketten ontworpen aan de hand van eigen ideeën, voorbeelden uit tijdschriften of anderszins. Sommige bouwtekeningen werden zelf ontworpen en andere, door de club gekochte ontwerpen, werden aan onze eisen aangepast. De uit te zagen onderdelen werden op de juiste grootte op A4 etikettenpapier afgedrukt. Dit werd dan op een goede kwaliteit triplex of multiplex van de juiste dikte geplakt, zodat de kwaliteit van het materiaal en de maatvoering perfect is en de kosten laag bleven. Deze sjablonen vervingen dus in feite het vroegere "met carbonpapier overtrekken van een tekening", met een minimale verspilling van materiaal. Door het gebruik van A4 formaat werd de eenheidsmaat van de triplex of multiplex plaatjes, waar mogelijk, 30 x 20 cm. Tevens werden de instructies zo eenvoudig en helder mogelijk op papier gezet, waarbij ook veel aandacht werd besteed aan tips om tot een goed en mooi eindresultaat te komen. Uiteindelijk onstond er op deze manier een bouwpakket, bestaande uit een plastic draagtas met daarin alle benodigde materialen, hulpmiddelen, sjablonen en beschrijvingen.

Ruim 10 jaar werden zo op bestelling kant en klare bouwpakketten aan onze leden geleverd: 100 tot soms 150 stuks per jaar. Het samenstellen van de inhoud van deze draagtassen vergt echter veel tijd, heel veel tijd. Met het voortschrijden van onze leeftijd moest een andere oplossing gevonden worden, waarbij de leden wel meer zelf zullen moeten doen.

In beide clubruimten zijn nu ringmappen aanwezig, waarin alle handleidingen met de sjablonen (op gewoon papier) zitten. Deze mogen echter onder geen enkele voorwaarde uit deze mappen gehaald worden! Je mag alléén in de (dichtgesoldeerde) ringmappen bladeren om deze te bekijken of om sjablonen over te trekken. De benodigde materialen moeten door de leden zelf op de gebruikelijke wijze bij de materiaalmeester besteld worden. Dit vergt dus wel iets meer plannen. Doewatters worden ook slim genoeg geacht om eventueel zelf deze informatie van het Internet te ‘downloaden’ en te printen, of om dit te laten doen. De sjablonen kunnen dan op etikettenpapier (te bestellen bij de materiaalmeester) geprint worden. Voor dit doel is alle informatie in zip-bestanden op deze website gezet. In elk zip-bestand zit een pdf-bestand met de beschrijving en jpg-bestanden met de sjablonen.

Hieronder staan de foto's van de 20 beschikbare bouwpakketten weergegeven met een korte omschrijving er van. Klik op de foto voor een vergroting en op de bestandsnaam om deze te “downloaden”.


1: Raderboot.


DeDoewat_01-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 1: Raderboot

Raderboot van 16 mm MDF, rondhout en koord.
LxBxH = 385x90x200 mm. Idee van Johan Journée.
Haaks zagen, boren en schuren is hier heel belangrijk. De diverse onderdelen worden met witte houtlijm aan elkaar verbonden. Specifiek iets voor jongere kinderen om te leren met materialen om te gaan.


2: Pick-up.


DeDoewat_02-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 2: Pick-up

Vrachtautootje van rubberplaat in kleuren naar eigen keuze.
LxBxH = 110x50x65 mm. Idee van Ellen Broer.
De onderdelen moeten met een schaar netjes uitgeknipt worden. Daarna worden deze met een hobbylijm aan elkaar verbonden. Specifiek iets voor jongere kinderen.


3: Vrachtautootje.


DeDoewat_03-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 3: Vrachtauto

Vrachtautootje van 3 mm berken triplex.
LxBxH = 230x110x130 mm. Idee van Johan Journée.
Een flink stukje nauwkeurig figuurzagen en schuren. De onderdelen worden daarna deel voor deel met houtlijm aan elkaar verbonden. De wielen moet je (anders dan op de foto) ook zelf maken uit rondhout.


4: Kerststal.


DeDoewat_04-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 4: Kerststal

Kerststal van triplex en rondhout met 12 beeldjes van gips.
BxDxH = 300x210x165 mm. Idee van Johan Journée.
De beeldjes worden in de bijgeleverde (en weer schoon in te leveren) rubberen mallen gegoten. Na het drogen van de beeldjes kunnen deze naar een voorbeeld of naar eigen inzicht beschilderd worden.


5: Katjes.


DeDoewat_05-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 5: Katjes

Twee verliefde katjes van dik grenen hout.
BxDxH = 160x27x115 mm. Idee van Leni Journée.
De katjes kunnen in een keer of afzonderlijk uitgezaagd worden. Een rood hartje en een rood strikje maakt het tot een fleurig geheel. Maar let op: het (figuur)zagen is niet gemakkelijk!


6: Kippen.


DeDoewat_06-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 6: Kippen

Twee kippen en drie kuikentjes op een trekwagentje.
LxBxH = 200x85x210 mm. Idee van Ellen Broer.
Alles wordt gemaakt van 5 mm multiplex en kan naar eigen keuze of een naar een gegeven voorbeeld beschilderd worden. Een leuk verjaardagskadootje voor een jonger broertje of zusje.


7: Shovel.


DeDoewat_07-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 7: Shovel

Shovel van 5 mm berken multiplex en rondhout.
LxBxH = 150x50x90 mm. Idee van Huub Beijers.
Goed vlak en haaks schuren is hier heel belangrijk. De shovel kan rijden, draaien en zijn lepel bewegen. Ongeverfd ook erg leuk.


8: Dornier 24.


DeDoewat_08-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 8: Dornier 24

Model van het watervliegtuig "Dornier 24".
LxBxH = 175x190x40 mm. Idee van Hans Loncke.
Wel een beetje ingewikkeld om te maken. De drie propellers (hard plastic schijfjes) van deze vliegboot lijken net echt. Compleet met een standaard, erg leuk op je kast.


9: Airbus.


DeDoewat_09-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 9: Airbus

Model van het straalvliegtuig "Airbus".
LxBxH = 175x195x65 mm. Idee van Hans Loncke.
Een vrij eenvoudig model, als je goed kunt schuren. Dit twee-motorige Europese straalvliegtuig is gemaakt van rondhout (een stukje bezemsteel) en 3 mm triplex.


10: Hercules.


DeDoewat_10-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 10: Hercules

Model van het propellervliegtuig "Hercules".
LxBxH = 165x200x65 mm. Idee van Hans Loncke.
Weinig problemen, als je goed kunt schuren. Dit vier-motorige tansportvliegtuig, dat als werkpaard nog steeds overal op de wereld in gebruik is, is gemaakt van bezemsteel en triplex.


11: Boeing 747.


DeDoewat_11-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 11: Boeing 747

Model van het straalvliegtuig "Boeing 747".
LxBxH = 190x190x65 mm. Idee van Hans Loncke.
Dit vier-motorige Amerikaanse straalvliegtuig, ook jumbo-jet genoemd, is een stuk lastiger te maken door de hogere ruimte (dubbeldeks) voorin. Dus een toch wat minder eenvoudig model voor beginners.


12: Loopkuiken.


DeDoewat_12-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 12: Loopkuiken

Loopkuikentje van triplex.
LxBxH = 135x10x100 mm. Idee van Aad Hogervorst.
Dit kuikentje lijkt wel heel eenvoudig te maken, maar toch moet je precies zijn. Anders kan het arme beestje niet lopen! Toch typisch iets voor jongere kinderen om te leren figuurzagen en op maat schuren.


13: Slaapkamer.


DeDoewat_13-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 13: Slaapkamer

Slaapkamermeubeltjes voor in een poppenhuis.
Alles schaal 1:12. © Karweipost, Veenendaal.
Deze schaal is de meest gangbare modelschaal in poppenland. Het maken van dit miniatuur-meubilair is echter wel iets voor wat meer gevorderden.


14: Ladderwagen.


DeDoewat_14-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 14: Ladderwagen

Ladderwagen van 6 mm berken multiplex.
LxBxH (auto) = 380x140x150 mm. © Karweipost, Veenendaal.
Het uitzagen van de ladderdelen vergt veel geduld. Alles op deze ladderwagen kan bewegen. Hij kan rijden en de ladder kan draaien en tevens omhoog gaan. Veel geduld hebben en precies werken.


15: Open vrachtwagen.DeDoewat_15-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 15: Open vrachtwagen

Vrachtwagen met open laadbak van 6 mm berken multiplex.
LxBxH = 370x105x140 mm. © Hobby Handig, Heesch.
Het bijzondere aan deze vrachtauto is de laad- en losklep die geopend kan worden. Een uitdaging is om dit ontwerp zelf zo te veranderen dat de laadbak voor het lossen ook omhoog kan draaien.


16: Dichte vrachtwagen.DeDoewat_16-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 16: Dichte vrachtwagen

Vrachtwagen met dichte laadbak van 6 mm berken multiplex.
LxBxH = 370x105x160 mm. © Hobby Handig, Heesch.
Het bijzondere aan deze vrachtauto zijn de laad- en losdeuren - aan beide zijden één en achter twee - die allen geopend kunnen worden. Uiteraard kunnen ook de portieren open.


17: Stadsauto.


DeDoewat_17-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 17: Stadsauto

Stadsauto van 6 mm berken multiplex.
LxBxH = 135x85x100 mm. © Hobby Handig, Heesch.
Een leuk klein autootje met een bijzondere vormgeving. Dit is een uitstekend bouwpakket om als beginner enig gevoel voor modelbouw te krijgen.


18: Jeep-cabriolet.


DeDoewat_18-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 18: Jeep-Cabriolet

Jeep-cabriolet van 6 mm berken multiplex en dun rondhout.
LxBxH = 195x95x120 mm. © Hobby Handig, Heesch.
Het bijzondere van deze auto is haar afneembare kap, die heel precies moet passen. Zeer nauwkeurig werken (en schuren) dus. De motorkap en de achterkant van de jeep zijn sterk afgeschuind.


19: Busje.


DeDoewat_19-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 19: Busje

Busje van 6 mm berken multiplex.
LxBxH = 180x95x110 mm. © Hobby Handig, Heesch.
Dit busje kan - naar eigen keuze - zowel als personenbusje (zie foto) danwel als bestelbusje uitgevoerd worden. In beide gevallen kunnen de achterdeuren en de portieren open.


20: Vorkheftruck.


DeDoewat_20-Bouwpakket.zip

  Bouwpakket 20: Vorkheftruck

Vorkheftruck van 6 mm berken multiplex en dun rondhout.
LxBxH = 255x110x155 mm. © Hobby Handig, Heesch.
Deze vorkheftruck kan rijden en de vork kan ook op en neer gedraaid worden. Een borginrichting vermijdt het ongewenst terugzakken van de vork. Compleet met pallet(s) te maken.


Naast onze eigen bouwpakketten kunnen de Doewatters nog meer informatie vinden bij de firma Optitec.

Firma Opitec te Alkmaar